John Ott

John, geboren 1944 in Hengelo, studierte an der Secondary School of Commerce, Marketing Nima A und B, bevor er nach einer kaufmännischen Karriere als Vertriebs- und Marketingmanager bei Nestlé für sich selbst begann. In der Kosmetik als Direktor / Inhaber von Nova Trend B.V. heiratete er 1967 Ineke, Malerin und Bildhauerin und vor allem jemanden, der ihn seinem Geschäft nachgehen ließ. Vier Jahre lang war er Im Stiftungsrat von Schloss Doornenburg, wo er für die PR und die Zeitschrift Floris verantwortlich war.

Ferd Vrijmoed

Ferd, 1949 als Junge von Rotterdamer Eltern aus Den Haag geboren, wuchs hauptsächlich in Amsterdam auf, wo er auch Steuerrecht an der UvA studierte. Als Spross einer Familie von Geneversto Kers und Pelzhändlern ging er einen Weg der Figuren und arbeitete bei KPMG, dann Klyn Field Kraayenhof & Co. 1981 zog er mit seiner Amsterdam Maria Rasse, die er 1973 geheiratet hatte, nach Malden, weil Maria einen Pro-Motion-Platz an der Universität Nijmegen erhielt.Dort etablierte er sich als selbständiger Steueranwalt, bis er an seinem 70. Geburtstag dachte, es sei genug.
Ferd war sportiv und übt die vielen Sportarten sehr verdienstvoll aus, ohne in einer bestimmten Sportart wirklich zu glänzen. Nach Fußball und Volleyball stürzte er sich schon früh voll ins Tennis.
Trotz der Tatsache, dass er jeden Tag einen Ball schlug, war der höchstmögliche Platz nur ein dritter Platz in der nationalen Meisterschaft des 35+ Wettbewerbs. Er hatte – ebenfalls bis zu seinem 70. Geburtstag – verschiedene Vorstandspositionen beim KNLTB. Unter ständigem Druck von Freunden erwies sich der Schritt zum Golf als unvermeidlich und Maria und er landeten in Bleijenbeek.

Jacques Schuiling

Jacques Schuiling is in Elst Gelderland geboren in het jaar 1958. Na het behalen van zijn HEAO-CE diploma volgde hij met succes de NIMA-C cursus om zijn marketingkennis verder te vergroten. De ervaring is gedurende 38 jaar opgedaan in allerlei commerciële en marketing rollen binnen de ICT-branche. Voor het merendeel in loondienst bij middelgrote ICT-bedrijven, maar ook vijf jaar als zelfstandig ondernemer. Jacques is getrouwd met Anja en speelt als accordeonist in hetzelfde koor waar John een van de zangers is.

Lid NGF Commissie Erfgoed

Lid Dutch Hickory Society

Lid European Association of Golf Historians & Collectors

Lid Dutch Hickory Society

Het bestuur

De kiem voor het Nederlands Golfmuseum is gelegd in december 2015. Aanleiding was een speech van Gerard Jol, architect van de golfbaan op Landgoed Bleijenbeek, en een symposium over golfhistorie met Professor Heiner Gillmeister en Robin Bargmann. Het voerde John Ott, vriend van de familie Vink, naar Pieter van Afferden, humanist en docent Grieks en Latijn uit begin 16de eeuw. Die schreef in 1545 het lesboekje Tyrocineum linguae Latinae (Latijn voor nieuwlingen) en nam daarin een hoofdstuk op over balspelen waarin golfregels staan beschreven, die verrassend overeenkomen met onze huidige basisregels.

Een Nederlands golfmuseum was er nog niet, maar moest en zou er komen en Afferden leek een logische plek. John’s hang naar geschiedenis en zijn gesprekken met vader en zoon Vink van Golfbaan Landgoed Bleijenbeek waren een vruchtbare bodem voor ‘zijn’ museumidee. Nadat Ferd Vrijmoed spontaan was ingegaan op zijn wervend enthousiasme kwam van het een natuurlijk het ander en

“voor je het in de gaten hebt zit je met een stel enthousiaste mensen een museum in elkaar te zetten”.

Na een draagtijd van een paar maanden kwam het museum kerngezond op 22 april 2016 ter wereld, waar het talrijke bewonderende blikken op zich zag gericht. Die dag werd één groot feest dat voortaan jaarlijks wordt gevierd met een groot hickory toernooi. Tevens is dit de opening van het hickory seizoen.

John Ott en Ferd Vrijmoed vormden vanaf het begin het bestuur van het Nederlands Golfmuseum. Is het toeval dat beiden pensionado’s zijn? Dat zijn toch mensen die zoals iedereen wel weet altijd zeeën van tijd hebben? Nee, ten eerste bestaat toeval niet en ten tweede is de uitdaging gewoonweg onweerstaanbaar.

Ondanks de preventieve verzorging door de beide ouders zal de kleine vast niet aan een enkele kinderziekte kunnen ontkomen en dra breekt de pubertijd aan met al haar groeistuipen en wordt de weg naar volwassenheid ingezet onder optimale begeleiding van deskundige leraren en verzorgers.

Die groeistuipen zijn met de mogelijkheden van internet inmiddels aangebroken. Vandaar dat het bestuur in februari 2021 is uitgebreid met bestuurslid Jacques Schuiling die zich zal focussen op het digitaliseren van de collectie, de website en de audio-tour. Zodat het museum niet alleen aantrekkelijk is om te bezoeken, maar ook digitaal kan worden geraadpleegd.