Adriaen van der Linde: Maurits de Héraugières (1595)

Dit is een portretschildering van de tweejarige Maurits de Héraugières.

Maurits draagt op zijn borst aan een ketting de gouden “Turfschip penning”, geslagen bij resolutie van de Staten-Generaal op 20 maart 1590.

Deze penning is geslagen bij de Munt van Dordrecht. Muntsnijder: G. van Bijlaer. Doorsnede: 39 mm; gewicht: 18,23 gram. Er zijn 76 gouden exemplaren geslagen die 24 pond per stuk kostten.

De voorzijde bevat een afbeelding van het turfschip van Breda (ontploft op 4 maart 1590) met daar omheen de tekst (vertaling uit het Latijn: Invicti animi pr parati vincere avt mori 4 martII): De beloning van een onoverwinnelijk gemoed dat bereid is te overwinnen of te sterven, 4 maart;

Op de achterzijde de Nederlandse leeuw en de tekst (vertaling uit het Latijn: Breda a servitvte Hispana vindicata DVCTV principis Mavritii a Nass Ao MDXC): Breda bevrijd van de Spaanse slavernij onder leiding van prins Maurits van Nassau in het jaar 1590.

Het dragen van deze penning door de kleine Maurits zegt dus alles over de politieke achtergrond van zijn ouders, uit het geslacht Rees te Dordrecht. Het familiewapen van het geslacht Rees vertoont ‘hoedjes’ die overeenkomen met de helmpjes op deze penning.