Bruikleen

Naast het schenken of nalaten van golfobjecten aan het Nederlands Golfmuseum, worden ook historische golfobjecten in bruikleen gegeven.

Het golfobject blijft daarbij eigendom van de eigenaar, maar wordt gedurende een vooraf bepaalde periode (vaak een aantal jaren, maar soms ook permanente bruikleen) als het ware uitgeleend aan het Nederlands Golfmuseum. Hierdoor maakt de eigenaar het mogelijk dat alle bezoekers van het golfmuseum van zijn golfobject kunnen genieten.

Eén van de topstukken is de wisselbeker van het Dutch Open, het oudste sporttoernooi van Nederland, door de NGF in blijvende bruikleen gegeven. Met de oprichting van het Nederlands Golfmuseum heeft deze cup uit 1920 (de derde beker in rij) een vaste stek gevonden. Ook de eerste beker van de Open Nederlandse Kampioenschappen, de zogenaamde Burrowsbeker, is door de NGF in blijvende bruikleen gegeven aan het Nederlands Golfmuseum.

Ook privépersonen geven spullen in bruikleen. Bijvoorbeeld Romana Oosterbeek-Airoldi, de weduwe van Herman Oosterbeek, mede-oprichter van Golfclub de Lingewaelsche. Herman wilde zelf een golfmuseum beginnen, maar hij overleed voordat hij zijn droom kon waarmaken. Toen Romana hoorde van het bestaan van het Nederlands Golfmuseum wist zij direct waar zij met de door haar man verzamelde objecten naar toe moest. Zijn collectie betekende voor het museum een vliegende start.

Via golfverenigingen komen ook stukken het museum. “Clubs als GC Driene, de Rosendaelsche, Veluwse en Haagsche staan golfobjecten af, hetgeen wij zeer op prijs stellen”, zegt John Ott, voorzitter van het Nederlands Golfmuseum. “Van Golfclub Driene hebben we bijvoorbeeld bogeyborden gekregen, betonnen teeborden uit de tijd dat par nog niet bestond en bogey de moeilijkheid van de hole aangaf.” Tot 1925 was bogey de standaard.

Geïnteresseerd in de bruikleen-mogelijkheden van uw golfobjecten ?

Neem contact op met John Ott: info@golfmuseum.nl

 

Overzicht van in bruikleen gegeven objecten

 

Nieuwe Hoetjer-aanwinst

Nieuwe Hoetjer-aanwinst

    Harry en Gerard Hoetjes kwamen op 28 februari 2022 naar het Nederlands Golfmuseum met een speciaal apparaat in hun handen. Harry Hoetjer gaf...

Lees meer
Bezoek Robin Bargmann

Bezoek Robin Bargmann

Op 25 januari 2017 kreeg het Nederlands Golfmuseum bovenstaand schilderij uit 1924 in bruikleen van Robin Bargmann. Van links naar rechts: Arnaud...

Lees meer