Chiparus, golfende high society dame

Deze fenomenale sculptuur van een sierlijke high society dame in perfecte golf houding maakt je nieuwsgierig of haar golfbal daadwerkelijk recht op de hole afging. Ze glimlacht lieflijk als ze geduldig wacht op het eindresultaat van haar slag. Met haar hoofd gekanteld naar haar rechterschouder concentreert ze zich op haar spel. Ze draagt een lange rok die valt tot aan haar enkels, met bijpassende hoed en trui met lange mouwen.

Het beeld is gegoten in de oude “Lost Wax methode” en is gekleurd in bruin patina. 100% handgemaakt en brons, gemonteerd bovenop een marmeren basis, ondertekend door D.H.Chiparus.

Demetre Haralamb Chiparus

Demetre Haralamb Chiparus (Dorohoi, Roemenië, 16 september 1886 – Parijs, 22 januari 1947) was een art deco-beeldhouwer die het grootste deel van zijn leven in Parijs werkte. Hij werd geboren in Roemenië in 1886 en reisde vervolgens naar Parijs voor de Eerste Wereldoorlog om meer betrokken te zijn bij zijn kunstwerk. Hij volgde school in Italië, aan de École des Beaux Arts in Parijs  en hij exposeerde op het Salon in 1914.

Chiparus was bijzonder bedreven in de techniek van chryselephantine, de combinatie van brons en ivoor tot dramatische, gestileerde sculptuur te produceren. Hij produceerde de meeste van zijn beroemde werken tussen 1914 en 1933 in Parijs: het was een spannende plek in de jaren voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog, toen Art Deco stijl en swingende goede tijden in de mode waren net als in de Verenigde Staten.

Zijn latere werk in de jaren 1920 werden beïnvloed door zijn interesse in Egypte, na het uitgraven van de Farao Toetanchamon. Enkele van zijn meest opwindende werken zijn dansers uit het Russische Ballet, Franse theater, en het begin van bewegende beelden. Lange en magere danseressen werden uitgebeeld in beweging, gekleed in hoge Art Deco stijl.

Demetre Chiparus werkte voornamelijk met de Etling Foundry in Parijs, en hij stierf in 1947.