Elf zilveren bekertjes

In de vitrine  op het tweede plateau zien we elf zilveren prijsbekers. Het was bij vrijwel alle Indische golfclubs de gewoonte dat de winnaar of winnares een massief zilveren bekertje mee naar huis mocht nemen. De prijzentafels stonden dan ook vol met deze vaak kleine kunstwerkjes van 1e gehalte zilver.

In deze expositie ziet u in de midden vitrine elf van deze zogenaamde prijsbekertjes, die wij van het Museon in Den Haag voor onze tentoonstelling “Golf in voormalig Nederlands-Indië” in bruikleen mochten ontvangen.

Twee bekers zijn van de Bandoeng Golfclub (met jaartal 1934 en 1936), drie bekers komen van de Soerabaja Golf Club (jaartal 1938, 1939 en 1940), twee bekers uit het begin van WO II komen van de Batavia Golf Club (jaartal 1939-40 en 1941) en vier bekers komen van de Palembang Golf Club.

Na de bezetting door Japan van Nederlands-Indië werden deze laatste prijsbekers in een Japans interneringskamp bewaard als herinnering aan de tijd voor de bezetting. De bekers waren niet gegraveerd en zijn na de Tweede Wereldoorlog weer ingezet als prijsbekers (monthly medal en Wimpey Cup) en gegraveerd na golfwedstrijden in de periode 1949 – 1953.