Golfstok Rut Niblick A.A. del Court van Krimpen (1899)

Een tweede rut niblick van historisch belang die zich in de museumcollectie bevindt heeft toebehoord aan een van de grootste pioniers van het vaderlandse golf Aalbrecht Arent del Court van Krimpen (Haarlem 24 januari 1856 – Haarlem 14 december 1924). De golfstok is voorzien van een zilveren band, gegraveerd 17-6-1899.

Aalbrecht (junior, want zijn vader heette ook Aalbrecht Arent) stond aan de wieg van de ontwikkeling van golf in Nederland. Hij werd “de vader van golf in Nederland” genoemd. Aan het einde van de 19e eeuw ontstonden de eerste golfbanen in Nederland. Door zich al vroeg te specialiseren in het ontwerpen van golfbanen wist hij met grote betrokkenheid meerdere golfbanen te ontwerpen en het spel te bevorderen. De banen van Callantsoog en Wijk aan Zee en die van de Kennemer Golfclub en de Rosendaelsche Golfclub zijn door hem ontworpen. De Rosendaelsche GC is door hem opgericht en voorgezeten.

Aalbrecht behoorde tot de topgolfers in Nederland van zijn tijd.

Hij had drie kinderen, twee dochters en een zoon. De zoon Gerry del Court van Krimpen werd later de beste vooroorlogse Nederlandse golfer uit de geschiedenis.

De rut niblick was een speciale wedge met een klein clubhoofd om ballen uit karresporen te kunnen slaan. Deze rut niblick is in bruikleen gekregen van baron Willem van Lynden, kleinzoon van barones Elisabeth Aldegonda Anna (Lilly) van Pallandt del Court van Krimpen (14/2/1887-18/5/1980). Lilly was een van de twee dochters van Aalbrecht en zus van Gerry. Zij had de stok in haarkampioenstas zitten. Deze tas bevindt zich ook in de museumcollectie.

De tas is uit circa 1920 en Lilly is met die tas begin 20e eeuw meervoudig Nederlands kampioene geworden. Naast een goed golfster was zij ook een begaafd violiste en schilderes.