Jan van Ravensteyn: Jongen met colfstok en bal (1626)

Dit schilderij wordt toegeschreven aan Jan Antoniszoon van Ravensteyn (Den Haag 1572-Den Haag 1657). Het toont het portret van een onbekende jongen met colfstok en bal.

De niet geïdentificeerde jongen gaat in rokken gekleed en heeft een hoed op. Hij staat naast een stoel en voor een muur, waarlangs we nog net het huis inkijken. Vele attributen zijn over het hele beeld verspreid. Er zijn attributen die door hemzelf gedragen worden (zoals de penning aan de ketting over zijn linkerschouder) en dingen die hij vasthoudt (zoals de kolfstok in zijn rechterhand). 

Verder zijn er zaken bij het kind geplaatst, zowel op de voor- als op de achtergrond. Aan zijn voeten zijn bij de kolfstok een behorende kolfbal en een braaf opzittende, zwart-wit gevlekte hond met halsband te zien. Op de leuning van de stoel zit een parkiet of een kleine papegaai, op de zitting van de stoel liggen trommelstokken, achter de stoel staat de bijbehorende trommel en tegen de stoel aan leunt een prachtig hobbelpaard.

Deze attributen zijn gekozen uit de materiële cultuur waarmee een kind als deze jongen in het dagelijks leven ook werkelijk omringd was.