Nachtwacht KLM Open 100 jaar
Vlnr: Paul Way, Sergio Garcia, Rebkha Wu, Gonzalo Fernandez-Castãno, Martin Kaymer, David Lynn, Maarten Lafeber, Joost Luiten, Peter Townsend, Tobias Dier, Ashun Wu, Javier Ballesteros.
Foto: Tiva Pam.
Bezoekers van Golfbaan Bleijenbeek in Afferden worden vanaf nu verwelkomd door een levensgrote foto in de sfeer van Rembrandts Nachtwacht. Het is een gift van de organisatie van het KLM Open aan het golfmuseum dat op Bleijenbeek gevestigd is. De foto werd gemaakt ter ere van de honderdste editie van het toernooi.
John Ott, conservator van het Nederlands Golfmuseum, is zeer in zijn nopjes met de nieuwe aanwinst voor het museum. “Toen ik de foto op de beurs van het KLM Open zag, was ik behoorlijk onder de indruk en heb ik direct toegezegd dat deze na afloop van het toernooi een plek kon krijgen in het museum.”
Toch duurde het enige maanden voordat hij de foto in handen kreeg. “Na afloop van het toernooi is deze gaan rondzwerven en de beursmanager van TIG Sports, de organisator van het KLM Open, heeft er even naar moeten zoeken”, vertelt Ott. Maar in mei werd de foto van 3 bij 3 meter dan toch aan het museum overhandigd. Vanwege de afmeting heeft de afbeelding een plek gekregen in de hal van Paviljoen Bleijenbeek, pal naast de ingang van het museum. “Een mooier eerbetoon aan de Nederlandse golfsport kunnen wij ons niet wensen”, zegt Ott.
Elf oud-winnaars
Op het werk prijken elf oud-winnaars van KLM Open, een toernooi dat deel uitmaakt van de Europese Tour. Onder hen zijn twee Nederlandse kampioenen: Maarten Lafeber, die het toernooi in 2003 won, en Joost Luiten, die de beker in 2013 en 2016 in ontvangst mocht nemen.
De Engelsman Peter Townsend (72 jaar), die het toernooi in 1967 op zijn naam schreef, is de oudste geportretteerde. Helemaal links figureert de jongste Dutch Open-winnaar ooit, de toen negentienjarige Engelsman Paul Way, die het KLM Open in 1982 won. Tobias Dier, die in 2002 de laagste score (60) wist te maken, neemt een bescheiden plek in op de foto en wordt geflankeerd door Ashun Wu, de eerste Aziaat die het KLM Open won. De enige vrouw op het schilderij is zijn echtgenote Rebekha Wu.
Honderdste editie KLM Open
Bijzonder is dat de foto gemaakt is in het Rijksmuseum in Amsterdam, waar de originele Nachtwacht hangt. “We wilden iets bijzonders doen voor de honderdste editie”, legt Daan Slooter, de toernooidirecteur van het KLM Open, uit. “Aangezien de KLM en de ING, die het toernooi net als de NGF sponseren, tevens dit museum supporten, was het mogelijk een diner te organiseren met de oud-winnaars van het KLM Open in de zaal waar de Nachtwacht hangt.” Van het een kwam het ander en zo werd het idee geboren Rembrandt van Rijns Nachtwacht opnieuw te creëren met de oud-winnaars van het KLM Open erop.
Herinnering levend houden
De foto werd voorafgaand aan het diner gemaakt en daar kwam heel wat bij kijken. Daan Slooter: “Qua planning zijn we er maanden mee bezig geweest en bij de uitvoering was een groot team betrokken. Grimeurs, stylisten, fotografen, maar ook een filmcrew om de ‘making of’ te filmen. Die film is viral gegaan en over de hele wereld bekeken. In het huidige medialandschap zijn sociale media erg belangrijk en voor ons was het vooral een mooi marketinginstrument om aandacht te generen voor het toernooi. Dat de foto nu een plek heeft gekregen in het Nederlands Golf Museum, past geheel in deze lijn. Een evenementenorganisator kijkt vooruit. De foto heeft zijn doel behaald en de honderdste KLM Open op een prachtige manier belichaamd. Nu kijken we weer verder naar de toekomst. In een museum sta je daarentegen stil bij wat er gebeurd is en wat achter je ligt. Met deze foto houdt het Nederlands Golfmuseum de herinnering aan de honderdste editie van het KLM Open levend.”
Geschiedenis KLM Open
Het Dutch Open werd voor het eerst gehouden in 1912 op De Haagsche Golf & Country Club. De beker is sindsdien honderd keer uitgereikt aan spraakmakende golfers zoals Seve Ballesteros, Bernard Langer, Colin Montgomerie, José Maria Olazábal, Lee Westwood, Payne Stewart, Paul Casey, Martin Kaymer, Thomas Pieters en natuurlijk de Nederlanders Maarten Lafeber en Joost Luiten. Zowel Joost Luiten als Dirk Overveer wonnen het toernooi maar liefst twee keer, zodat er negen Nederlandse overwinningen zijn.
Zeven Nederlanders wonnen ooit het toernooi. Naast Luiten en Lafeber zijn dat: Gerard Martinus del Court van Krimpen, Jacob Oosterveer, Florent Gevers, Dirk Oosterveer en Joop Ruhl. Het KLM (Dutch) Open is niet alleen een van de oudste toernooien van de European Tour, het is ook het oudste internationale sporttoernooi van Nederland.
Lees ook het artikel in De Nederlandse Golfkrant over het betreffende onderwerp:
Golfkrant 32. Juli 2020 Rembrandt’s Nachtwacht