1912: Geboorte van het “Dutch Open”

De Dutch Open werd voor het eerst gehouden in 1912 op de Haagsche Golf & Country Club.
In 2012 was het 100-jarig bestaan, maar de 100e editie werd pas in 2019 gespeeld op The International. Dat kwam omdat er tijdens de oorlogsjaren niet is gespeeld.

Bekende namen als Seve Ballesteros, Sergio Garcia, Bernhard Langer, Joost Luiten, Colin Montgomerie, José Maria Olazábal en Lee Westwood prijken op de beker.

De Dutch Open is zeven maal door een Nederlander gewonnen: Gerry del Court van Krimpen in 1915, Jacob Oosterveer in 1917, Dirk Oosterveer in 1919 en in 1930, Joop Rühl in 1947, Maarten Lafeber in 2003 en Joost Luiten in 2013 en 2016.

Er bestaan drie bekers in de geschiedenis van de Dutch Open.

De eerste beker heeft de naam Burrowsbeker gekregen, omdat Henry Burrows de beker mocht houden na deze voor de derde maal te hebben gewonnen.  Via zijn nabestaanden is deze beker weer in het bezit gekomen van de NGF, maar de NGF moest de familie wel een exacte replica geven.

               

De tweede middelgrote wisselbeker is de Boomerbeker, die na driemaal winst in drie opvolgende jaren door Aubrey Boomer door hem mocht worden gehouden. Ook deze beker bevindt zich in deze vitrine, een dankbaar bruikleen van het golfmuseum in St. Andrews, the R&A World Golf Museum.

             

Na de tweede beker zo snel te zijn kwijtgeraakt werd het de NGF te gortig. Bij de huidige derde wisselbeker werd daarom bepaald dat deze altijd in bezit van de NGF blijft. Inmiddels zijn de twee ringen uitgebreid met een derde ring waardoor er weer voldoende ruimte is voor de toekomstige winnaars !

Het KLM Dutch Open, thans weer Dutch Open, is één van de oudste toernooien van de European Tour. Het is ook het oudste internationale sporttoernooi van Nederland.