Op 24 oktober jl. is er een kliek toegevoegd aan de brede verzameling van het Nederlands Golfmuseum. De kliek is geschonken door Mark Aberkrom uit Venhuizen (gemeente Drechterland),  voormalig voorzitter van de Koninklijke  Nederlandsche Kolfbond.
Kolf wordt gespeeld met een Kolfstok genaamd “Kolf” of “Kliek” en een bal. Deze Kliek is waarschijnlijk afkomstig uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.  Het betreft een Kliek die gebruikt werd om een “gummi” bal te slaan. Gummi ballen worden gemaakt van rubber (gutta percha of gummi genaamd). De Kliek is samengesteld uit een stok (houtsoort onbekend) en een messing “slof”. De slof werd meestal door een lokale smid vervaardigd en de lokale timmerman bevestigde de stok waarbij de lengte werd afgestemd op de speler. Klieken zijn derhalve allemaal verschillend in gewicht en lengte. De speler zocht “Een kolfje naar zijn hand”.
Andere oud Hollandse gezegden waar de Kolf of Kliek in voorkomt zijn “hij heeft kliek en bal” (= hij heeft alles wat hij nodig heeft) en de kolf naar de bal werpen (=het opgeven).
Deze Kliek is afkomstig uit Drechterland in West-Friesland. De Kolfspeler die met deze kliek heeft gespeeld was linkshandig en klein van stuk (gezien de lengte van de stok).