Briefkaarten Calkoen van Limmen (vanaf 1912)

Boven in de vitrine ligt een grote verzameling ansichtkaarten uit de hele wereld, gestuurd aan Jonkheer Alfred Calkoen van Limmen, in bruikleen gekregen van Aleid Kemper, golfjournaliste en regeldeskundige.

Alfred Calkoen van Limmen

Alfred Calkoen van Limmen liet zich die ansichtkaarten toezenden door jeugdleden die in het buitenland speelden. Hij drukte hen op het hart hem een kaartje te sturen over hun golfprestaties. Toenmalige jeugdspelers als Ursul de Geer, Michiel Eijkman en James Muller gaven gevolg aan zijn wens. Het leverde deze uitbundige collectie ansichtkaarten op.

Jonkheer Alfred Cornelis Charles Eliza Calkoen van Limmen, zoals hij volledig heet, werd in 1900 in Zeist geboren. Hij kwam uit een welgestelde familie en hoefde niet te werken voor de kost. Zo kon hij zich volledig richten op golf en werd een van Nederlands beste amateurgolfers. Na zijn jaren als topamateur wordt hij voorzitter van De Pan en later van het Nederlands Golf Comité.

Bijzondere briefkaarten

Een bijzondere briefkaart is de Vrijland briefkaart uit 1912.  Oude Nederlandse golf briefkaarten zijn zeer zeldzaam. Op de voorkant het plan van de Vrijland Private Golf Links. Dit was een privé golfbaan op het Vrijland landgoed van de familie Van Pallandt dichtbij Arnhem en een club die bestond uit familieleden en vrienden, pioneers van golf in Nederland. De golfbaan bestaat niet meer en volgens Robin Bargmann is het landgoed nu een recreatie gebied voor oorlogsveteranen. Volgens Bargmann is de oorspronkelijke baan nog wel te zien, althans deels, met Google Earth. Bij de briefkaart was een kaart gevoegd met de lokale regels van de Vrijland Golfbaan.

Een tweede bijzondere golfkaart is die van het clubhuis van de Noordwijkse Golf Club.

Genealogie XIII-013-1:

Ouders:  Jhr. Alfred Abraham Calkoen, heer van Limmen, geb. Utrecht 28 dec. 1867, † Velp 29 sept. 1928, zn. van Jhr. Alfred Dignus Jan Calkoen en Elizabeth Adrienne Henriette Coenen van ‘s-Gravesloot, tr. Utrecht 31 juli 1894 Charlotte Judith Gerlings, geb. Utrecht 15 okt. 1874, † ‘s-Gravenhage 11 juli 1916, dr. van Mr. Cornelis en Geertruida Adriana Hasselman.

Uit dit huwelijk:

1. Jhr. Mr. Alfred Cornelis Charles Eliza Calkoen, heer van Limmen, geb. Zeist 9 febr. 1900, † Utrecht 25 juli 1972.

De moeder van Alfred, Charlotte Calkoen van Limmen-Gerlings kwamen we al tegen bij het wandschild in kamer 1.

Jhr. Alfred Calkoen in 1913. Hij speelde toen reeds heel aardig golf en won dat jaar een 1sten prijs in een Handicap-Foursome. Was blijkbaar reeds op jeugdigen leeftijd een groot voorstander van de ‘follow-through’ (Lawn Tennis & Golf 16, 1922).

Dezelfde (A. Calkoen van Limmen) op 6 Augustus 1922 met den Vrijland ·Beker (Haagsche GC), dien hij voor de tweede maal won. Zijn handicap is thans + 1 (Lawn Tennis & Golf 16, 1922).