Cartoons Rules of Golf van Charles Crombie

Dat de golfsport met gevoel voor humor en relativiteitsgevoel gespeeld dient te worden, blijkt uit onze collectie tekeningen over The Rules of Golf.

Neem even de tijd om ze tot u te laten doordringen. En houdt in het achterhoofd dat recentelijk de regels weer zijn gewijzigd en de soep niet zo heet wordt gegeten als ze wordt opgediend, behalve bij de hele goede spelers tijdens wedstrijden en bij de hele slechte spelers als het nergens om gaat.

Het zijn de verhalen achter de objecten die het Nederlands Golfmuseum tot leven brengen. Van mensen die over vroeger en nu kunnen vertellen. Aan het woord is de vierenzeventigjarige Aleid Kemper, een verwoed verzamelaar van golfboeken en -prenten, waarvan ze een aantal exemplaren aan het Nederlands Golfmuseum in bruikleen heeft gegeven. Onlangs liet ze bij de notaris vastleggen dat ze na haar overlijden in het bezit blijven van het museum.

“Wat is er zo leuk aan verzamelen”, vraagt ze zich hardop af. “Op een gegeven moment ging ik een georganiseerde boekenreis naar Engeland maken, waarin verschillende antiquariaten werden aangedaan. Toen de reisleider me vroeg wat mijn specialisme was, bedacht ik ter plekke dat het golfboeken moesten zijn.” Zo werd het zaadje geplant. De  meterslange lange boekenwand in haar woonkamer, waarin naast literaire werken vooral golfboeken staan, is de stille getuige van die uit de hand gelopen hobby.

Liefde voor regels
Nadat Kemper de golfsport op haar zesentwintigste ontdekte, raakte ze vooral geïnteresseerd in de regels. “Eind jaren zestig waren de golfregels hier in Nederland nog niet zo helder beschreven. Als ik bij mensen uit de golfwereld informeerde wat de achtergrond van een regel was, kon niemand me daar een fatsoenlijk antwoord op geven.” Uit onvrede over die gang van zaken bestelde ze  ‘Decisions on the Rules of Golf’ bij de St. Andrews Golf Club in Schotland. Dat werd voor haar een soort bijbel. “Je kreeg er elk jaar een toevoeging bij, want die regels werden continu bijgesteld op basis van situaties die zich niet eerder hadden voorgedaan”, licht ze toe.
De liefde voor de golfsport heeft ze vooral aan haar ouders te danken, die beiden fanatiek golfden. Vanaf het moment dat ze die sport ontdekten, ging het thuis alleen nog maar daar over.

Nalatenschap
Ze mist het golfen niet, maar er is weinig voor in de plaats gekomen, waardoor ze nu wel eens het gevoel heeft haar tijd te verdoen. “Maar och, misschien hoort het ook wel bij deze leeftijdsfase en ik heb nu wel meer tijd om alle actualiteiten te volgen,” verzucht ze. En dan heeft ze altijd haar boeken nog, waarvan ze er regelmatig een uit de kast trekt. En de prenten van Charles Crombie, die op hilarische wijze aan de golfregels refereren. Ze kan er nog steeds om lachen en wijst op een prent waarop te zien is hoe een golfbal midden in een bijenkorf is beland. ‘Play the ball as it lies’, luidt het bijschrift. “Speel de bal zoals hij ligt, dat vind ik de mooiste golfregel. Al die uitzonderingen maken het alleen maar ingewikkeld.”