Het zijn maar liefst vier borden met meer dan honderd blinkende golfknopen die Yvo Melis aan het Nederlands Golf Museum heeft uitgeleend. Het resultaat van een jarenlange zoektocht.

Voor zo ver hij de herkomst heeft weten te achterhalen, zijn ze voorzien van een handgeschreven bijschrift. “Ik verzamelde al diverse soorten knopen, maar pas toen ik ging golfen, ben ik dat gaan uitbreiden naar golfknopen”, vertelt hij. Zijn zoektocht, die al twintig jaar aan de gang is, leverde drie categorieën golfknopen op: prijsknopen, Gilt-knopen en modeknopen.

“De prijsknopen werden uitgereikt voor toernooioverwinningen of als onderscheiding voor bijzondere verdiensten”, vertelt hij. “Die zijn doorgaans van zilver en voorzien van een keurdatum en de naam van de maker, waardoor je weet in welk jaar en waar ze gemaakt zijn. Het zijn de meest prijzige knopen.

De Giltknopen prijkten op de jasjes van de bestuursleden van een golfclub en zijn minder zeldzaam.

Modeknopen horen bij golfkledinglijnen. Niet zelden hebben bekende golfpro’s er hun naam aan verbonden, zoals Jack William Nicklaus, één van de bekendste golfers aller tijden.”

   

 

Lees ook het artikel in De Nederlandse Golfkrant over het betreffende onderwerp:

Golfkrant 13. Mei 2018 Yvo Melis (Golfknopen)