Golf draagtas SBWvLS (1900)

We zijn bijzonder trots op het feit dat wij voor zover bekend de oudste golftas van Nederland in ons museum hebben, waarin ook nog enkele authentieke clubs zitten. Hoe we hieraan zijn gekomen?

Initiator van het museum en voorzitter van de stichting, John Ott, struint stad en land af op zoek naar golf-parafernalia. Zo kwam hij op een rommelmarkt deze tas met stokken tegen. Voor een habbekrats op de kop getikt.

Wie schetst zijn verbazing en vreugde toen de heer Ramon van Wingerden van de NGF Early Golf totaal uit zijn dak ging toen hij de initialen SBWvLS op de tas zag en onmiddellijk op zoek ging naar bevestiging van zijn vermoeden, dat dit iets heel speciaals was.

En ja hoor. De tas blijkt te hebben toebehoord aan Mr. S. Sjuck (spreek uit Sjoek) B.W., graaf van Limburg Stirum, die er in 1915 Kampioen van Nederland mee werd. De tas is van circa 1900. Sjuck Bernhard Walraad (1867-1954) was tevens een vermaard polospeler. Ook enkele polostokken zaten bij de tas, alsmede een poetsstok om de loop van een geweer te reinigen.

In dezelfde vitrine zien we de oorkonde ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum (1853-1878) van L.G.A., graaf van Limburg Stirum (Louis Gaspard Adrien, 1802-1884), commissaris des Konings in de provincie Gelderland (daarvoor Groningen) en grootvader van Sjuck.

Overigens heette de grootvader van Sjuck van moeders kant Sjuck van Welderen en dat is toch leuk, of niet?