Golfclubs van John Browning

Onlangs kreeg het museum een jaren zeventig golfset in handen met een opvallend design. Een witte skai leren tas met donkere biezen, een bijbehorend karretje uitblinkend in eenvoud en een set bijzondere clubs, gemaakt door een wapenfabrikant.
De golfuitrusting behoorde toe aan de oma van Denise Heiligers.

Wapenindustrie
Na de ontdekking van haar oma’s golfequipment volgde een zoektocht op internet die interessante informatie opleverde over de herkomst van de clubs. De daarop prijkende naam Browning vormde het aanknopingspunt. “John Browning was een gerenommeerd wapenontwerper die tekende voor enkele grote succesnummers van de Luikse wapenateliers, zoals het automatisch pistool en een automatisch geweer met vijf schoten. Hij werkte voor Fabrique Nationale d’Armes de Guerre in Herstal, een plaatsje onder de rook van Luik. Een staalbedrijf dat onder andere voor de wapenindustrie produceerde, maar naast pistolen, geweren en mitrailleurs werden er tevens fietsen, chassis, motoren en golfclubs gemaakt. Later volgden ook nog tennisrackets, vislijnen en surfplanken”, weet Denise te vertellen.
Op het eerste oog zien de clubs er heel normaal uit, maar bij nadere bestudering zie je dat de bladen minder dik zijn en smaller dan gebruikelijk. Het product van een staalfabrikant gespecialiseerd in wapens, die zo nu en dan een andere weg.

Lees ook het artikel in De Nederlandse Golfkrant over het betreffende onderwerp:

Golfkrant 26. September 2019 Familie Heiligers (Golfset oma)