Golfhorloges (vanaf 1920)

Veel golfers kijken vandaag de dag op een polshorloge om afstanden te weten, slagen te tellen of hun swing te analyseren. En soms hoor je na een derde minder geslaagde poging om uit een hinderlijk aangelegde bunker te komen de verzuchting: “Ja hoor, het is weer zo laat.”

Dat was in vroeger tijden wel anders! Toen hadden golfers ook klokjes, om je pols of in een vestzakje met een kettinkje geborgd. Wilde je weten hoe laat het was dan had je daar dat klokje
voor. Daar keek je dan op en dan zei je: ”Oh, is het al zó laat.” Die horloges waren vaak kostbare meesterwerkjes en golfers hadden die natuurlijk. Je moest immers wel laten zien, schijnbaar achteloos, dat je tot de golf elite behoorde.

In het Nederlands golfmuseum zijn drie bijzondere exemplaren te bewonderen.

Golfball Full Hunter 1924

Als eerste hebben wij de Golfball Full Hunter 1924. Een charmant en uiterst zeldzaam polshorloge uit 1920. Alfred Dunhill was degene die in de 20-jaren deze horloges maakte en de golfbal hunter uitbracht. Diameter 3 cm. Originele band (20 cm). Zilveren kast met fijnheid 925. Dit horloge heeft in de deksel de inscriptie Depot nr. 41405. Het deksel is in de vorm van een golfbal met dimples. Horloge met deksel is ontworpen tijdens WO I als bescherming tegen granaatscherven en werd na
WO I nog voor de burgerbevolking gemaakt als mode item. In de jaren 20 was golf in opkomst en deze zilveren golfball hunter speelde daar op in, bestemd voor well to do afnemers, want dat waren degenen die zich op de golfbaan begaven. De enamel draagt de naam van een beroemde Parijse juwelier uit de “Belle Epoque”. Het (Swiss made) uurwerk – met 15 jewels en arabische cijfers – verkeert in uitstekende staat en loopt nog altijd op tijd.

1930 Mido

Het tweede bijzondere klokje is een zeldzaam vintage golfbal zakhorloge, waarschijnlijk van begin 2e helft 20e eeuw. Een verrassend Zwitsers ontwerp van legendarische Zwitserse precisie, gemaakt van koper en email en eveneens nog altijd in prima wekende staat. Om het uurwerk te zien open je de golfbal door de twee helften van elkaar te draaien. De plaatjes laten zien hoe verrassend dit horloge is.

BREV golfbal Dunlop 5 zakhorloge

Komen we aan het derde unieke exemplaar Een BREV golfbal Dunlop 5 zakhorloge No 107244. Zoals vrijwel alle kwaliteitshorloges in die tijd Swiss made. De nikkelen kast heeft een diameter van 37mm en is in hunter stijl gemaakt:
Zowel de voorkant als de achterkant hebben een golfbal patroon in een half platte vorm van een golfbal met de inscriptie Dunlop en de aanduiding 5. Het horloge is vrijwel zeker uit de interbellum periode van de opwindende jaren 20 tot de dreigende jaren 30.
Ook hier weer 15 jewels en Arabische cijfers op de wijzerplaat, maar waar die bij de meeste Dunlop 5 zakhorloges met nr. 107244 wat ronder waren, zie je hier duidelijk een meer langwerpige, afgeplatte vorm.
Zoals u ziet zijn er naast stokken, tassen en ballen nog vele andere objecten, die golfers kunnen bekoren. En weet u ook nog een bijzonder item? Het Nederlands Golfmuseum is een en al oog en oor.

Lees ook het artikel in De Nederlandse Golfkrant over het betreffende onderwerp:

Golfkrant 30. Maart 2020 Horloges