Kampioensschaal Intuïtief Putten 2022

Het Nederlands Golfmuseum heeft deze schaal in bruikleen gekregen van de winnaar van 2022, Thijs Pillen.

Bij intuïtief putten doorloop je de routine in ca 3 seconden en moet je binnen 10 seconden hebben geput. De gedachte erachter is dat lang denken en meten ons onderbewuste, intuïtieve systeem verstoort en daardoor averechts werkt. Dit kampioenschap is ontstaan op initiatief van Reinoud Eleveld, grondlegger van de Iron Shirt of Golf. Het kampioenschap is voor het eerst gespeeld in 2015.

Nederlands kampioen 2022 en winnaar van deze schaal is Thijs Pillen, PGA pro op Golfbaan Bleijenbeek. Eerdere winnaars waren Davey Porsius (2015 en 2017), Auke Hempenius (2016) en Maarten van der Vliet (2018 en 2019). Vanwege de corona pandemie is het NK Intuïtief Putten in 2020 en 2021 niet gespeeld.

Het NK Intuïtief Putten bestaat uit een strokeplay kwalificatie wedstrijd, gevolgd door een matchplay finale. In het begin van het NK was er nog plaats voor 72 deelnemers, thans is het maximum aantal deelnemers 54.

Het kampioenschap start met een kwalificerende strokeplay wedstrijd over een parcours van 6 holes dat 6 maal wordt gespeeld. De 16 beste spelers gaan in een afvalschema door met een matchplay knock out op een parcours van 8 holes.

Bij gelijke stand van meer spelers na de strokeplay wedstrijd worden de totaalscores van de laatste 18 holes met elkaar vergeleken. Geeft dit geen uitsluitsel dan volgt een neary contest op een daarvoor geprepareerde hole, die geen deel uitmaakt van het wedstijd parcours. Spelers krijgen één bal, die zij éénmaal mogen putten.

In het afvalschema van de matchplay knock-out speelt nr. 1 tegen nr. 16, nr. 2 tegen nr. 15 enzovoorts. De finale gaat over 1 x 10 holes matchplay, indien nodig gevolgd door een sudden-death play-off, startend op hole 1.