Schepenbank zegel van Afferden

Tot slot ligt in deze vitrine het Schepenbank zegel van Afferden dat van 1663 tot 1786 is gebruikt.

Afferden (Limburgs: Offere) is een plaats in de gemeente Bergen, in het noorden van Nederlands Limburg gelegen aan de Maas, tussen Heijen en Nieuw-Bergen in. Het dorp telde in 2006 ongeveer 2250 inwoners. De omgeving is rijk aan bos en heide. Hier bevindt zich de ruïne van het voormalige Kasteel Bleijenbeek. Ook het gelijknamige landgoed herinnert daaraan.

Afferden wordt voor het eerst genoemd in 1176, in een bepaling van de aartsbisschop van Keulen waarin Afferden schatplichtig wordt gemaakt aan Xanten. Afferden was in de middeleeuwen tweeherig onder de heren van Afferden en Bleijenbeek. Sinds de Spaanse Successieoorlog was het dorp in Pruisische handen. In 1794 werd het door de Fransen bezet, die in 1800 de gemeente Bergen oprichtten, waarin Afferden werd opgenomen. Deze gemeente is na 1815 blijven bestaan.

De oudste vermelding van de schepenen van Afferden is al op 21 maart 1363. Pas vanaf 1534 heeft de schepenbank een eigen zegel, met de heiligen Cosmas en Damianus. Cosmas houdt in de linkerhand een balsemkruik en Damianus in zijn rechterhand een boek. In latere versies staan ze voor een gemetselde muur en is er geen boek, maar geeft Damianus een balsemkruik aan Cosmas.