Sunday sticks

Het woord is aan golfhistoricus Robin Bargmann, die het museum drie antieke sundaysticks schonk.
Sunday sticks als stil protest tegen golfverbod op zondag. Ze zijn niet gemaakt om er golf mee te spelen. Werp je een vluchtige blik op de Sunday sticks, die met dank aan Robin Bargmann in het Nederlands Golf Museum prijken, dan krijg je de indruk dat het antieke golfclubs zijn. Totdat je ontdekt dat de grip ontbreekt en zich op die plek een stevige koperen punt bevindt. Het zijn dan ook geen golfclubs maar wandelstokken.
Bargmann weet vele verhalen over de historie van de golfsport te vertellen, doorspekt met details. Zo ook over deze Sunday sticks.

“In het doopsgezinde Schotland was het tot de Tweede Wereldoorlog verboden om op zondag, de Sabbat, golf te spelen”, vertelt hij. “Dat was uiteraard niet makkelijk in een land waar golfen een volksport is. Ook toen waren er al enorm veel golfbanen, fraai verweven met het stadslandschap en omringd door vele wandelpaden. In plaats van een ronde golf te spelen, wandelde men dan op zondagen over de baan, ondersteund met deze zogenaamde Sunday sticks. Wellicht om de draak te steken met dit verbod, als een vorm van stil protest. Maar tegelijk ook een uiting van liefde voor het golfspel. Deze wandelstokken zijn intussen een geliefd en daarom ook kostbaar verzamelobject geworden.”

De Sunday sticks, waarvan één tevens voorzien van een klassieke gestreepte paraplu, verwijzen naar een verleden waarin het geloof de harde eis stelde dat je na een werkweek vol verplichtingen niet mocht gaan golfen op de vrije zondag gewijd aan de Heer. Een verleden dat ons leert dankbaar te zijn voor de verworvenheden van nu.

Lees ook het artikel in De Nederlandse Golfkrant over het betreffende onderwerp:

Golfkrant 18. Oktober 2018 Robin Bargmann (Sundaysticks)