1870: Introductie Golftas

De golftas als drager van golfstokken heeft nog niet zo’n lange geschiedenis als je zou denken. Men droeg de stokken eenvoudig onder de arm. Ook de eerste caddies droegen de stokken nog onder de arm.
Daar kwam pas verandering in toen golfers in aantal toenamen en zij zich steeds meer verplaatsten naar verschillende speelplekken. De behoefte aan een gemakkelijkere manier om de stokken mee te nemen nam toe en dit leidde eind 19e eeuw tot de introductie van de eerste echte golftas.

Volgens de overlevering werd de eerste tas in de geschiedenis rond 1870 uitgevonden door een gepensioneerde zeilfabrikant in het Verenigd Koninkrijk. Hij wilde een tas maken waar je al je golfstokken in kwijt kon. Dat waren er toentertijd nog niet zoveel als nu. Met zeven stokken had je het wel gehad. Deze eerste tas was van canvas zeildoek, waaraan een leren riem was bevestigd. Is het toeval dat de eerste golftas ten tonele verschijnt aan het begin van de eerste feministische golf (1870-1920)?

De zeilfabrikant, waarvan de naam ons niet bekend is, kreeg al snel navolging. Tien jaar later waren ruw afgewerkte canvas golftassen populair in Schotland, omdat zij het werk van de caddie in grote mate verlichtten.
Het octrooi voor de uitvinding van de eerste golftas werd uitgegeven in 1890 en in deze periode verschenen ook al de eerste aanpassingen, zoals bijvoorbeeld een inklapbare beugel.