Twee Beatrix bekers

Op 31 januari 1938 werd door de Nederlandse leden van de S.G.C. (Soerabaja Golf Club) ter gelegenheid van de geboorte van Prinses Beatrix een set bekers aangeboden, gegraveerd met de wapens van het nieuwe prinsesje.

De kleine Beatrixbeker was voor de dames en de grote Beatrix beker was – het zal niet – voor de heren.

Tijdens de oorlog moesten alle zilveren bekers worden ingeleverd bij de Japanse bezetter, die ze na inname meteen vernietigde. Door enkele bekers te begraven (dat gebeurde bij maar twee clubs en daardoor is slechts ca 10% van alle bekers bewaard gebleven) werden zij aan het oog van de Japanse politie onttrokken. Ook de twee Beatrix bekers hebben dankzij moedig personeel van de Soerabaja Golf Club de oorlog overleefd.

In 1974 zijn in overleg met de familie Hoeneveld van de Sallandse Golfclub beide bekers overgedragen aan het IGW (Indisch Golf Weekend).
Om deze historische bekers uit Nederlands Indië wordt in Nederland sinds 1948 weer jaarlijks gestreden en wel op de Hattemse Golf Club in september tijdens het jaarlijkse IGW (Indisch Golf Weekend) dat in 2023 zijn 15 e lustrum heeft beleefd.

De twee Beatrixbekers maken deel uit van de expositie “Golf in voormalig Nederlands-Indië”.

De bekers zijn in bruikleen gekregen van het Indisch Golf Weekend (IGW).