Yvo Melis: Golfknopen (2019)

Het zijn de verhalen achter de objecten die het Nederlands Golf Museum tot leven brengen. Van mensen die over vroeger en nu kunnen vertellen.

Het woord is aan Yvo Melis die er een bijzondere hobby op na houdt. Het verzamelen van knopen. Het Nederlands Golf Museum heeft tijdelijk een serie bijzondere golfknopen van deze gedreven verzamelaar in bruikleen. Tevens heeft Yvo Melis op 18-09-2019 een speciale tijdelijke tentoonstelling ingericht in het Nederlands Golfmuseum.

Mensen kiezen hobby’s die bij hun karakter passen. Niet bewust, vaak lijkt het toeval een rol te spelen. Yvo Melis legt zich toe op het verzamelen van bijzondere knopen en dat begon met een paar jachtknopen die hij op een antiekbeurs op de kop tikte. Daarna volgenden meerdere series. Knopen van onder andere het openbaar vervoer, het leger en de golfsport. De  minutieuze wijze waarop hij ze ordent, beschrijft en poetst totdat ze blinkend zijn, wijst
op een goed gevoel voor detail.

Drie soorten golfknopen
Het zijn maar liefst vier borden met meer dan honderd blinkende golfknopen die Yvo Melis aan het Nederlands Golf Museum heeft uitgeleend. Het resultaat van een jarenlange zoektocht.
Voor zo ver hij de herkomst heeft weten te achterhalen, zijn ze voorzien van een handgeschreven bijschrift. “Ik verzamelde al diverse soorten knopen, maar pas toen ik ging golfen, ben ik dat gaan uitbreiden naar golfknopen”, vertelt hij. “Je moet er veel moeite voor doen ze te vinden. Er zijn er weinig te koop en ze zijn vooral afkomstig uit Engeland. Slechts een handjevol mensen verzamelt ze. Wereldwijd een stuk of vijf. Die bieden allemaal tegen elkaar op, maar ik wil er niet te veel geld aan uitgeven en maak er juist een sport van ze tegen een gering bedrag te vinden.”

Zijn zoektocht, die al twintig jaar aan de gang is, leverde drie categorieën golfknopen op:

  • Prijsknopen,
  • Gilt-knopen en 
  • Modeknopen.

“De prijsknopen werden uitgereikt voor toernooioverwinningen of als onderscheiding voor bijzondere verdiensten”, vertelt hij. “Die zijn doorgaans van zilver en voorzien van een keurdatum en de naam van de maker, waardoor je weet in welk jaar en waar ze gemaakt zijn. Het zijn de meest prijzige knopen. Op internationale veilingsites betaal je er al gauw veertig pond voor.

De Giltknopen prijkten op de jasjes van de bestuursleden van een golfclub en zijn minder zeldzaam. Modeknopen horen bij golfkledinglijnen. Niet zelden hebben bekende golfpro’s er hun naam aan verbonden, zoals Jack William Nicklaus, één van de bekendste golfers aller tijden.”

Lees ook het artikel in De Nederlandse Golfkrant over het betreffende onderwerp:

Golfkrant 13. Mei 2018 Yvo Melis (Golfknopen)